CATEGORIE 4. KUNST EN CULTUUR

Muriel  

Muriel is popartiest, songwriter, verknochte Delfshavenaarse en haar vrouw-zijn speelt een grote rol in al haar werk. Ze verzet zich in haar songs tegen de rolpatronen waarin ze zich geforceerd voelde, haar roerige levenspad doordrenkt haar werk, het verlangen naar emotionele en mentale vrijheid doorklinkt in al haar muziek. Afgelopen najaar kopte een krant over haar missie om een stem te zijn voor de buitenbeentjes, de gekkies en de misfits. Muriel voert een vurig pleidooi om te kunnen zijn wie je bent en weet die boodschap met humor en relativeringsvermogen te brengen. Ook in haar wijk zet ze zich in en toen de coronarellen dreigden uit te breken stond ze met haar piano bij de metro tussen de politie in te spelen. Momenteel bereidt ze haar nieuwe show voor, Joy of Madness, music & storytelling. Met pakkende cross-over popsongs en passages uit haar boek Getuigenis van een gek, stelt ze indringende vragen over wat wij als maatschappij voor gek verslijten. Joy of Madness wordt zomer 2024 uitgevoerd met band en twaalf vrouwen uit Delfshaven.


Marloes de Vries

Marloes de Vries is sinds 2014 woonachtig in Rotterdam en in tien jaar heeft ze een enorme impact gemaakt op de culturele sector. Eerst een uitdagend programma bij MaMA, waar ze onder meer nieuw licht in een CGI jasje op de Rotterdamse gabber cultuur wierp met het multidisciplinaire project Culturesport, waar ze uiteenlopende partners bijeenbracht, Urland, Nada van Dalen en Rotterdam TerrorCorps. Na een korte break naar het onderwijs is ze sinds 2021 directeur van Roodkapje, waar ze binnen no time haar artistieke en maatschappelijke stempel heeft gedrukt. De nuance is verlegd van individueel succes naar collectieve artistieke actie, in een maf, speels programma waar steeds weer vragen over burgerschap en meedoen worden belicht. Het restaurant van Roodkapje, Burgertrut, is een betaalbare en goedlopende burgertent (de eerste van Rotterdam) waar iedereen zich thuis voelt, buitenbeentjes en kantoornormies gelijk. Op haar heel eigenwijze manier is ze een voorbeeld voor het promoten van inclusie in een diverse stad, waar soms moeilijke maatschappelijke vraagstukken de samenleving lijken te verdelen.


Karin Lucas

Theater 't Kapelletje is een klein, intiem theater in het hartje van Rotterdam. Ons theater bestaat inmiddels al bijna 40 jaar. In 2010 is, om het theater voor Rotterdam te behouden, Stichting Theater 't Kapelletje opgericht. Doel van ons theater is, in de eerste plaats, om een podium te bieden voor alle vormen van amateurpodiumkunsten. Karin Lucas , onze scheidende penningmeester,  heeft  veel voor ons kleine theater betekend. Door haar grote inzet heeft zij ons kleine theater door de Corona-tijd geloodst. Een prestatie van formaat. Zonder haar toewijding hadden wij wellicht onze deuren voor het publiek moeten sluiten.

Wij zien de toekomst nu vol vertrouwen tegemoet!

 

Rineke Kraaij

Rineke Kraaij heeft samen met anderen Buitenplaats Brienenoord gecreëerd op het Eiland van Brienenoord. Een nieuwe cultuurplek in Rotterdam midden in de natuur. Een plek waar jonge makers maar ook kinderen en de buurt zich thuis voelen. Ze heeft een plek gecreëerd waar tijd en ruimte is. Rust in de drukke stad. Een plek waar je jezelf en de wereld opnieuw kan uitvinden. Na bijna tien jaar verlaat Rineke de Buitenplaats omdat ze ruimte wil geven aan de energie van een community van jonge makers die zich rond de Buitenplaats verzameld heeft. Zelf gaat zij weer op andere plekken de wereld zachter en mooier maken. Bijvoorbeeld met de herstart van Happy Go Lucky, happenings voor zoveel mogelijk verschillende Rotterdamse vrouwen

 

Efrat Zehavi

De Rotterdamse beeldend kunstenaar en schrijver Efrat Zehavi is een fervent verzamelaar van portretten, mythologische beelden en persoonlijke verhalen. Haar kunstprojecten richten zich op publieksparticipatie. Ze staat bekend om de plasticine portretten die ze ter plekke op openbare locaties modelleert. Ontmoetingen en gesprekken met vreemden dienen als inspiratie voor haar sculpturen, tekeningen, collages, geënsceneerde foto's en korte verhalen. Ze combineert beeld en tekst in installaties, animaties en boeken. Zehavi's performance en autonoom werk waren te zien in verschillende musea en galeries in Nederland, Israel en Duitsland, maar ze beschouwt cafés, bibliotheken en festivals als belangrijke tentoonstellingsruimtes.  Ze zet zich in voor vrede en voor verbintenis in Rotterdam, ook door middel van haar boetseerwerk.


Alice Fortes

Alice J. Fortes is kind van eerste generatie Kaapverdiaanse gastarbeiders, geboren in Rotterdam-Delfshaven. Ze is als betrokken Rotterdammer verbonden aan vele organisaties en projecten. In het dagelijks leven is ze werkzaam als directeur van de culturele organisatie Art Studio Hoogvliet. Art Studio Hoogvliet zet zich in voor talentontwikkeling in de wijken van Hoogvliet en biedt ook inclusieve programmering in een intieme setting. Als founder van de Kaapverdiaanse Kookworkshops en co-founder van het rum merk Duarte Lopes grogue wil ze het Kaapverdiaans erfgoed eren en bewaken. Onlangs heeft ze het Kaapverdiaanse kookboek uitgebracht: ‘de Verborgen Kaapverdiaanse keuken’.

Ze inspireert verschillende ondernemers, organisaties en stichtingen door middel van strategische inspiratie sessies vanuit haar eigen coachpraktijk. Alice Fortes is tevens bestuurder bij het Verhalenhuis Belvedère, bestuurder bij Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam, lid van de Programmaraad (PBO) & Mediaregeling bij Open Rotterdam, voorzitter van Stichting Dunya en voorzitter van de adviesraad Anti-racisme & Inclusie die het college van B&W van de gemeente Rotterdam adviseert. Ze vindt het eer om genomineerd te zijn voor deze prijs, omdat haar wijlen moeder Judith Fortes een zeer geëmancipeerde vrouw die helaas opgroeide in patriarchale samenleving en haar 5 dochters inspireerde dat het essentieel was om als vrouw te studeren, zelfstandig te zijn en eigen keuzes te maken in het leven. Alice hoopt dat zij met deze nominatie jonge vrouwen, die aan het begin van hun carrière staan ook kan inspireren want toen zij opgroeide waren er te weinig bi-culturele vrouwelijke rolmodellen in Nederland waarmee zij zich kon identificeren!


Lidia Stroop

Ik geloof in Empowerment van vrouwen en dat iedere vrouw zijn eigen kracht heeft. Door naast hun te gaan staan stimuleer en motiveer ik ze om hun eigen kracht te zoeken, te herkennen en daarin te gaan staan. Daardoor krijgen ze vertrouwen en waardering in hun zelf (terug) om zo al het negatieve in het positieve om te zetten; het geloof in zichzelf activeren om zelf dingen te ondernemen. Hoe presenteert je jezelf, je houding en vooral altijd dichtbij jezelf blijven, de taal wordt steeds een minder obstakel “ Ik Kan Het “ ! Mijn doel is om de vrouwen zo in hun kracht te zetten zodat hun ook weer een andere vrouwen in hun kracht kunnen zetten, het creëren van een soort domino effect.  Je bent een sterke vrouw wanneer je je kwetsbaar durft te stellen in het leven.  Val je?  Belangrijkste is om weer op te kunnen staan. Daarin zit je kracht. Ik kom zelf ook van ver,  hiermee open ik altijd mijn gesprek. 


Rachel Heymach

Rachel investeert in jongeren, laat talenten tot ontwikkeling komen en stelt jongeren in staat om van hun talent hun werk te maken. Een Rotterdamse powervrouw, een leeuwin voor de jongeren in onder andere IJsselmonde.


Gloria Summerville

Als activiteitenbegeleider en coach in Rotterdam Zuid is Gloria een waardevolle bron van inspiratie en begeleiding. Haar creatieve aanpak en hartverwarmende betrokkenheid maken het mogelijk voor anderen om hun potentieel te ontdekken en hun dromen na te jagen. Ondanks de uitdagingen die ze heeft doorstaan, van haar HIV-diagnose tot haar periode van armoede, blijft Gloria onvermoeibaar streven naar verbinding en steun voor hen die het nodig hebben. Met Stichting Het Rode Lint doorbreekt ze taboes en biedt ze een veilige haven voor mensen met en zonder HIV, terwijl haar inzet voor het verbeteren van levens in haar eigen buurt en ver daarbuiten bewondering oproept. Gloria is een toonbeeld van liefde, vriendelijkheid en altruïsme. Haar motto "kleur je leven zolang je kan" weerspiegelt haar optimisme en haar overtuiging dat een kleine daad van vriendelijkheid een wereld van verschil kan maken. Dankzij haar onbaatzuchtige inzet en onwankelbare toewijding voelen velen zich gezegend om haar te kennen, en haar nalatenschap van liefde zal voor altijd voortleven in de harten van hen die ze heeft geholpen.