VROUW VAN HET JAAR 2018

KUNST EN CULTUUR

Rieneke Minderman

Dichteres uit Rotterdam Charlois.

Naar deze in Rotterdam Charlois geboren en getogen altijd-in-roze-geklede dichter is onlangs een steegje vernoemd. De meeste gedichten van Rieneke gaan over Rotterdam, de stad waar ze zielsveel van houdt. Haar beroemdste gedicht is “Rotterdam aan de meter”. In dit gedicht somt ze een aaneenschakeling van typisch Rotterdamse uitdrukkingen en wijsheden op. Naast dichter trad Rieneke tot voor kort ook op als schrijver en muzikant op allerlei plaatsen in Rotterdam.

NATUUR EN MILIEU

Nienke Bouwhuis

Stedebouwkundige van Krachtgroen.

Als een van de oprichters van het multidisciplinair ontwerperscollectief Krachtgroen heeft Nienke Bouwhuis de afgelopen jaren een stempel gedrukt

op stedelijke groen.Krachtgroen heeft speciaal hiervoor een strategie ontwikkelt waarin gebruikers, ontwerpers, beheerders en overheid kunnen elkaar ontmoeten om samen groene ruimte te creëren en te beheren. Door deze co-creatie ontstaat betrokkenheid en kunnen bottom-up initiatieven een eigen plek krijgen in de het ruimtelijke groene raamwerk van de overheden. Naast Krachtgroen is Nienke Bouwhuis ook oprichtster van Buurt Bruist.

POLITIEK EN MAATSCHAPPIJ

Judith Bokhove, 1978

Politicus van Groenlinks Rotterdam.

Als gemeenteraadslid en lijsttrekker van Groenlinks Rotterdam zet Judith Bokhove zich al jaren in voor een eerlijke, groene en open stad.

WERK EN ZAKEN

Amelie Veenstra

Directeur ImpactHub Rotterdam.

Met haar jarenlange werk als lobbyist voor duurzaamheid en innovatie, de ImpactHub Rotterdam en Holland Solar heeft zij aan de wieg gestaan van menig nieuwe ontwikkelingen op duurzaamheid en participatie.

WETENSCHAP EN ONDERWIJS

Marli Huijer

Hoogleraar Publieksfilosofie aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voormalig Denker des Vaderlands (2015-2017) richt zich op de filosofie van mens en cultuur. Samen met Martin van Hees schreef zij in 2016 het manifest ‘Wij zijn allemaal migranten. Een pleidooi voor Europese openheid’ met dit manifest pleit zij voor een meer gastvrije opstelling naar migranten daar de aantallen niet in verhouding staan tot de 43 miljoen Europeanen die in de 20e eeuw vanuit Europa geëmigreerd zijn naar andere continenten.

ZORG EN WELZIJN

Natasja Morales

Oprichter van Chicks And The City

Voor de oprichtster en presentatoren van Chicks And The City is geen onderwerp taboe. Jonge vrouwen uit heel Rotterdam stemmen sinds 2005 elke woensdagavond van 19:00 tot 20:00 af op Radio Rijnmond (voorheen op MegaStadFm en Funx radio) want de presentatoren weten elke week weer de belangrijkste onderwerpen voor jonge vrouwen aan te snijden of het nu gaat om discriminatie, lover-boys, geweld of homo seksualiteit. Luisteraars kunnen met elke vraag bij Chicks And The City terecht!