CATEGORIE 3. WERK EN ONDERNEMEN

 Ria Olsthoorn

Deze vrouw met het herkenbare rode haar zet zich al 30 jaar in voor de dak en thuisloze mens en kwetsbare mens in onze stad. Ria is hands on, down to earth en ijzersterk. Veel geduld, recht door zee en altijd bereikbaar voor een (goed) gesprek. Zij zet zich in voor Rotterdam(mers) die het misschien wel het hardst nodig hebben. Mocht je denken dat je in de schaduw leeft, dan heeft Ria een lichtje waarmee ze je de juiste richting in beweegt.

Amina Hussen

Oprichtsters van stichting Vrouwenkracht. Zij is de stem van de wijk Oud West, haar deur staat altijd open voor daklozen vrouwen en kinderen, eigenlijk voor alle rotterdammers. Amina is de krachtvrouwen begonnen vanuit persoonlijke drijfveer en ervaring. Jaren geleden ontvlucht zij het aanhoudende geweld in Somalië. Dat maakt haar een vrouw met passie, kracht en doorzettingsvermogen.

Sonja van Dolron

Sonja van Dolron op haar prachtige geschilderde bakfiets is inmiddels een begrip in Rotterdam Noord. Zij rijdt nu zes jaar met haar atelier naar verschillende plekken in Rotterdam om kunstlessen te geven. Vooral waar het niet zo kindvriendelijk is, waar kinderen op straat hangen, soms opgevangen door een buurtmoeder of wijkteam. Met haar atelier op wielen tovert zij de stenige en soms kille stad om tot inspirerend atelier waar juist die kinderen even kunnen ontspannen, zich veilig en gehoord voelen. Zij maakt zich hard voor kunstonderwijs voor kinderen die op school vaak veel meer moeite hebben mee te komen. Op veel scholen is er maar weinig tijd meer over voor creativiteit. Ze hebben het te druk met achterstanden inhalen. Met engelengeduld leert zij kinderen spelen met materialen, zichzelf waarderen en in gesprek met andere kinderen leren zij een andere manier van met elkaar omgaan. 


Erika Vatti


In 2017 kwam Erika aan in Rotterdam, vast beraden om zich onderdompelen in de kunstscene. Zij merkte echter al snel een overduidelijke afwezigheid op - geen gecentraliseerde kunstkalender om liefhebbers naar openingen van tentoonstellingen en culturele evenementen te leiden. Vastbesloten om deze leegte op te vullen, nam zij het op om informatie te verzamelen en een uitgebreide lijst van gebeurtenissen samen te stellen. Omdat zij zich realiseerde dat het potentiële nut van deze inspanningen verder ging dan haar eigen behoeften, richtte ze de kunstkalender Art Index Rotterdam op. In zes jaar tijd groeide deze bescheiden onderneming uit tot een centraal platform ter promotie van het Rotterdamse hedendaagse kunstlandschap. Tegenwoordig biedt Art Index gecureerde lijsten en coördineert evenementen zoals het Art Central Rotterdam XL Art Weekend of co-gecureerde videokunstvertoningen met Marieke van der Lippe, waarmee het zijn status als een belangrijke bron van informatie over de lokale kunstscene verstevigt. Met een achtergrond in mediakunst en film van de University of Westminster, heeft zij jarenlange ervaring met het produceren van film- en theaterproducties in heel Europa, waardoor haar passie voor het bevorderen van artistieke gemeenschappen en het vieren van creativiteit in al zijn vormen wordt aangewakkerd.