CATEGORIE 1. NATUUR, MILIEU EN WETENSCHAP

Anne Karin ten Bosch

“Het is fijn om ouder te worden, merk ik, omdat ik kan ‘oogsten’; gebruik kan maken van de ervaring en de lessen uit een ‘rijk’ en ‘roerig’ leven.” Anne Karin was de afgelopen jaren in de gelegenheid om projecten te starten en was betrokken bij activiteiten in haar eigen wijk. Zij vindt het belangrijk dat we onze leefruimte in de stad samen vormgeven. Het is de ruimte waar we elkaar tegenkomen, elkaar beter leren kennen, zodat het misschien makkelijker is om verschillen te overbruggen. Volgens Anne Karin kunnen we juist daar veel organiseren om het dagelijks leven leuker te maken. Zij heeft gemerkt dat het heel inspirerend is om met elkaar samen te werken aan een groenere straat en wijk. Daar wordt iedereen beter van, ook de mensen die het te druk hebben of die teveel zorgen hebben om er zelf mee bezig te zijn. Zij is actief in een wijktuin en werkt met veel mensen samen in het project Stadspark West, een fictief park dat er echt ligt en dat bijdraagt aan een rechtvaardige en natuur/inclusieve stad.


Ellen van Bodegom

Samen met buren stuurt Ellen van Bodegom op het Noordereiland aan op een duurzaam ‘motorschip’; een Noordereiland dat groener is, voorbereid is op water bij overstroming en droogte, energie zelf opwekt, bewaart en gebruikt. Samen ruilen we spullen en liefst repareren en delen we zoveel als mogelijk. We experimenteren met nieuwe kansen. Denkwerk en vooral doen. Voor en door iedereen ‘aan boord’. Als ‘buren’ ziet zij mensen die wonen, werken en ondernemen op het eiland. Én buren aan wal, studenten en partners in de stad. Ellen is een passievol en gedreven ‘stuurvrouw’. Laveert, leert, verbindt en gaat door, ook bij onstuimig weer. Positiviteit en hoop voor de toekomst drijft haar. Ellen is een Rotterdammer en houdt van het stadsleven. Ze is veranderkundige van professie en ambassadeur van wandelend overleggen. Dús fan van Nationaal Park Rotterdam. Ze woont samen met haar partner en is trotse mam van vier jongvolwassenen. 


Marjan van Hoorn

Marjan van Hoorn heeft zich haar hele leven ingezet voor een betere wereld, zowel in haar directe woonomgeving als buiten de landsgrenzen. Zo heeft ze in Ghana een basisschool gesticht en een streekkliniek ingericht. En in 2022 heeft ze samen met haar man het Asye Waterpompproject Bangladesh opgezet. In twee jaar tijd zijn er 35 waterpompen geplaatst. Marjan is bijna 80 jaar en heeft in de 44 jaar dat ze in Rotterdam woont, vele initiatieven samen met buren en wijkgenoten ondernomen – vooral op het gebied van een schone, groene, gezonde en inclusieve leefomgeving. Ze is hoofd/eindredacteur van de Wijkkrant Provenieuws. De laatste twee jaar heeft ze zich ingezet om de Heultuin, een verborgen pareltje in de wijk, nieuw leven in te blazen. De Heultuin, een openbare tuin met een speelgedeelte, was tijdens corona gesloten met gevolg een enorme achterstand in het onderhoud. En omdat eind 2021 de nog aanwezige speeltoestellen zijn afgekeurd, bleef de tuin ook in 2022 gesloten. In dat jaar heeft Marjan vele gesprekken gevoerd met de gemeente met als eindresultaat dat de tuin in eigenbeheer is genomen en het speelgedeelte opnieuw wordt ingericht. De tuin wordt een moes/pluktuin met fruitbomen, bessenstruiken en eetbare bloemen, kruiden en groenten. Marjan is de vrouw die het voortouw neemt, de kar trekt en niet opgeeft.


Irma van Oort

Irma van Oort (1965) is een architect, geboren en getogen in Rotterdam. Ze heeft een diepe kennis van en liefde voor de stad en heeft zich meer dan 25 jaar ingezet voor de stad Rotterdam en haar architecturale en stedelijke ontwikkeling. Ze is partner bij KCAP, architecten en planners, waar ze een sleutelrol heeft gespeeld in het internationaal profileren van het bureau en in projecten die de skyline en het leven in Rotterdam verrijken. In meer dan 25 jaar heeft KCAP, met meer dan 100 medewerkers, gewerkt aan vele delen van de stad met als doel een leefbare stad te creëren. Ook haar rol in de commissie welstand en monumenten van Rotterdam, door het koesteren van de geschiedenis en het erkennen van het belang van de tijdlagen in de stad bij de beoordeling van projecten, heeft hieraan bijgedragen. Dit is zichtbaar in projecten zoals de transformatie van het gebied rondom de Piekstraat, waarvan de Piektoren het eerste bewijs is van een nieuw stukje stad waarin leefbaarheid en het vergroenen en verduurzamen van de stad voorop staan. Een stem op Irma van Oort is een stem voor iemand die duurzaamheid serieus neemt en actief bijdraagt aan de vergroening van Rotterdam, waarmee de stad een voorbeeld van ecologische innovatie en leefbaarheid wordt. "De stad is een plek voor iedereen" is haar motto.