CATEGORIE 2. POLITIEK, MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN

Ninny Duarte

"Ontmoet Ninny Duarte Lopes, een trotse moeder van vier en een krachtige stem in de strijd tegen onrecht. Als een van de slachtoffers van de toeslagenaffaire heeft Ninny een lange weg afgelegd. Van haar werk in de geboortezorg tot haar rol als projectleider van ‘Volhouders Rotterdam’, Ninny zet zich dagelijks in voor anderen die dezelfde beproeving hebben doorstaan. Ondanks de uitdagende jaren die Ninny en haar gezin hebben doorgemaakt, is ze een bekend gezicht in Rotterdam. Van haar tijd als gebiedscommissielid in Delfshaven tot haar betrokkenheid bij Vitaal Pendrecht, Ninny is altijd in de weer om haar medeburgers te ondersteunen. Ze staat klaar om mensen te helpen met lastige overheidsbrieven en begeleidt hen naar een schuldenvrij bestaan, een pad dat ze zelf ook heeft bewandeld. Naast haar maatschappelijke betrokkenheid, heeft Ninny een passie voor fotografie. Ze legt krachtige portretten vast van Rotterdammers, vooral van de Kaapverdiaanse gemeenschap waar ze zelf deel van uitmaakt. Voor Ninny is Rotterdam niet alleen haar thuis, maar ook een eiland van Kaapverdië. Met meer dan 20.000 Kaapverdianen in Rotterdam voelt ze zich dubbel thuis in onze prachtige stad. 'Rotterdam is mij, en ik ben Rotterdam', zegt ze. "Net als haar geliefde stad, blijft Ninny altijd in beweging, klaar om deel te nemen, vrijwilligerswerk te doen en te spreken over hoe Rotterdam nog beter kan worden."


Amy de Bruijn

Amy is een vrouw die zich op vele manieren inzet voor de samenleving. Dit begon ooit achter de schermen bij verschillende stichtingen, maar besloot de stap richting de politiek te maken om van daaruit te strijden voor een betaalbaar en toegankelijk Rotterdam. Sinds september 2022 zet ze zich in als burgerraadslid namens de PvdA in de gemeenteraad. In de politiek maakt ze zich o.a. sterk voor goed en toegankelijk OV, behoud van de tram en voerde ze actie tegen het invoeren van betaald parkeren in gebieden waar parkeren geen probleem is. Ze is een enorm sprankelend persoon en belichaamd hoe belangrijk het is dat vrouwen hun stem laten horen! Niet alleen door de juiste vragen te stellen in de commissies, maar ook door alles in en buiten de raad uit te leggen op zo'n manier dat het overzichtelijk is voor iedereen. Ze is een inspiratie voor velen omdat zij met lef, kalmte en authenticiteit weer het vertrouwen in onze democratie kan terugwinnen. Amy is een verfrissende politica die echt staat voor de nieuwe generatie politiek.

 

Peggy Wijntuin

Peggy Wijntuin is adviseur op het gebied van Nederlands koloniaal en slavernijverleden. Haar voorouders waren tot slaafgemaakten en zelf is ze ‘pas de derde generatie in vrijheid geboren’. Wijntuin was twaalf jaar gemeenteraadslid van Rotterdam (2006-2018) en initiatiefnemer van het Slavernij monument Rotterdam (2013). De racistische bagger en doodsbedreigingen die zij als gevolg daarvan te verwerken kreeg, gaven haar een extra boost om meer kennis en bewustwording over ons koloniaal en slavernijverleden te brengen. Dat resulteerde in het onderzoek naar het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam en leidde in 2021 tot excuses van het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders. Haar werk wordt in binnen- en buitenland als inspiratiebron beschouwd. Peggy Wijntuin ontving voor haar inzet o.a. de Wolfert van Borselenpenning met de inscriptie ‘Pleitbezorger van Gelijkheid’ en een koninklijke onderscheiding. Wijntuin is de trotse moeder en oma van twee dochters en kleinzoon Sef. Zij zijn de drijfveren van haar strijd tegen ongelijkheid, onrechtvaardigheid en racisme.

 

Erna Truijens

Met haar aanstekelijke enthousiasme zet Erna zich al meer dan 10 jaar actief in voor het betrekken van zoveel mogelijk mensen bij sport via onder andere de Sportspullen Bank, de Stichting Sport Voor Iedereen en het Rotterdams Netwerk voor Vrouwen in de Sport. Met haar vermogen om van chaos een verbindende factor te maken, creëert Erna op de haar kenmerkende gepassioneerde manier een omgeving waarin iedereen zich gezien en gesteund voelt. Voor Erna draait alles om Trots, Eigenwaarde en Vertrouwen en dat gaat verder dan de sport. Erna is namelijk ook het gezicht van de lotgenoten campagne van het SFG Vlietland & Gasthuis voor borstkanker. Zij is betrokken bij het opzetten van een buddyhuis voor kanker-lotgenoten en als buddy deelt zij haar eigen ervaringen ten behoeve van anderen. Kortom, Erna is van vele markten thuis en zet zich met wervelende energie in voor de Rotterdamse maatschappij en het welzijn van alle Rotterdammers. 

  

Simone Storm

Haar tomeloze, positieve inzet en heldere visie voor de mens en stichting JIJ. Stichting JIJ is een zelfhulporganisatie voor mensen met een eetprobleem of eetstoornis en hun naasten.  Zij werken met getrainde ervaringsdeskundigen, omdat zij van mening zijn dat de inzet van ervaringsdeskundigheid van grote waarde kan zijn in het herstelproces van mensen met een eetprobleem.


Pauline Calmez

Oprichter Stichting Netwerk Nieuw Rotterdam. Een vrouw met ongelofelijke power en sterke kijk op de wereld, op Rotterdam en vooral op de jeugd. Doortastend, ondernemend, doorzetter. 29 jaar en dan al zoveel hebben bereikt.


Marianne van den Anker

Marianne van den Anker is sinds 1 maart 2022 Ombudsman voor Rotterdam e.o. Marianne is de stem voor inwoners en ondernemers die vastlopen bij de gemeente. Als luis in de pels bindt ze de strijd aan tegen systeemgeweld en de lokettenjungle. Dat de menselijke maat centraal moet komen te staan, is voor haar een uitgemaakte zaak. Maar dat “varkentje is niet zomaar gewassen”. Het versterken van het vertrouwen in de overheid is voor Marianne een grote drijfveer én de rode draad in haar carrière. Marianne is wethouder en raadslid geweest in Rotterdam. Ze begon haar carrière als bestuurskundige en criminoloog in de wetenschap. Naast het schrijven van boeken, heeft Marianne zich ontwikkeld tot een krachtige bestuurder met een groot maatschappelijk hart. De leefwereld het systeem in brengen is wat ze doet. Liefdevol de confrontatie aangaan om de wereld een beetje beter maken. Ze is van nature positief ingesteld en is door de diversiteit en intensiviteit van al deze opdrachten erg veelzijdig geworden.

 

Nahid Habibnjad - Van der Laan

Een vrouw van onverzettelijke wilskracht. Na de tragedie van haar salonbrand liet ze zich niet ontmoedigen en stond ze opnieuw op. Nu ze succes heeft behaald, reikt ze uit naar anderen en deelt ze haar verhaal van doorzettingsvermogen, waardoor ze hoop en inspiratie biedt aan vrouwen en meisjes overal ter wereld. Haar vrijgevigheid kent geen grenzen. Ze heeft zelfs meerdere keren gereisd naar andere landen om vrouwen in nood te helpen, die het financieel moeilijk hebben en tekorten hebben aan kappersbenodigdheden. Kortom, ze is een sterke, liefdevolle en ondernemende vrouw die anderen aanmoedigt om nooit op te geven.


Thea van Gils

 

Thea zet zich in als coördinator voor het multiculturele buurtcentrum POW RZ in Rotterdam Zuid. Sector welzijnswerk. Thea verbindt en maakt mogelijk. De initiatieven voor kwetsbare groepen, die zij daar samen met haar collega ontwikkelt terwijl het toekennen van subsidies steeds minder wordt. De inzet voor Klantenraad Woonstad Rotterdam, Wijkraad Bloemhof en diverse activiteiten om de wijk nog beter en mooier te maken. Tevens haar fenomenale onbezoldigde inzet voor Art-Rotterdam-Week-701, bewijst dat zij absoluut een powervrouw is. 


Aysel Agirbas

Aysel Agirbas is een dynamische kracht binnen Rotterdam, een sociaal ondernemer, wijkraadslid en de oprichtster van de Stichting Vrouwen Thema Vrouwenhuis. Met een groot hart voor alle Rotterdammers en de stad zelf, vervult ze een centrale rol als spin in het web. Haar veelzijdigheid uit zich in het organiseren van koffieochtenden en themabijeenkomsten (vrouwen in beweging, gezonde leefstijl), waarbij ze zich vooral inzet voor financiële educatie en zelfredzaamheid. Aysel is een stem voor degenen die zich niet gehoord voelen, en ze gebruikt haar invloed om op te komen voor de kwetsbaren. Haar toewijding aan menselijkheid is bewonderenswaardig en dient als inspiratie voor velen. In een stad die gedijt op diversiteit en inclusie, is IJssel een voorbeeld van hoe individuen het verschil kunnen maken door zich in te zetten voor anderen.


Shantie Singh

Voorvechtster voor vrouwenrechten; in haar werk als schrijver en maker van theaterproducties gebruikt ze de spotlight om de verborgen verhalen van vrouwen zichtbaar te maken. Ook in haar werk voor de gemeente gelooft ze in de kracht van het delen van verhalen als het gaat om de aanpak van huiselijk geweld, eer gerelateerd geweld en geweld tegen vrouwen. Als bestuurskundige regisseerde ze initiatieven om deze vormen van geweld in Rotterdam terug te dringen. Ze heeft samen met pioniers in de stad en ervaringsdeskundigen vernieuwende projecten neergezet die bijdragen een bewustwording en invoelbaarheid van het grootste geweldprobleem in onze samenleving.