CATEGORIE 4. KUNST EN CULTUUR

Marieke Haandrikman

Marieke Haandrikman is oprichtster van Alle Ruimte. In de programma’s van Alle Ruimte gaan kinderen en jongeren aan de slag in de werkplaatsen van vakmensen en kunstenaars in de wijk, waarbij de focus ligt op leren, ontdekken en maken, met hoofd, hart en handen. “De school uit, de wijk in!” Alle Ruimte verbindt bestaande krachten in de buurt met elkaar. Daarnaast is Marieke oprichtster van WOLk. WOLk is een ruimte waar activiteiten plaatsvinden zonder schoenen; Consious Practise, ContempLorary Art and Sharing Community. Het is een plek voor de gemeenschap van Charlois, waar bewustzijn en -wording, kunst, yoga, meditatie, lezingen, screenings, dans en experiment samenkomen.

Zoe Daniela Cochia

Deze vrouw, van Roemeense afkomst, heeft heel veel jaren keihard gewerkt met haar Niffo Galerie om culturen en subgroepen te verbinden door middel van kunst. Zij zet zich in voor lokale en mondiale interactie en communicatie, door middel van tentoonstellingen, workshops en educatieve projecten. Haar galerie vervult een maatschappelijk en educatieve functie in de Afrikaanderwijk in Rotterdam.

Vera Harmsen

Harmsen is een beeldend kunstenaar, diploma aan de Willem de Kooning Academie en geeft les o.a. bij SKVR. Naast haar kunst heeft Vera een lange geschiedenis in het organiseren van participatieve kunstprojecten in haar buurt en andere delen van Rotterdam. Met deze projecten wist zij honderden kinderen te betrekken in het kleuren van straten, schoolpleinen, elektriciteitshuisjes en speelpleintjes.

Anne Vegter

Anne is de Stadsdichter van Rotterdam. Zij was van 2013 tot 2017 Dichter des Vaderlands. Zij was de eerste vrouwelijke dichter die dit ereambt van Ambassadeur van de Nederlandse poëzie op zich nam. Als Stadsdichter doorkruist ze de stad op zoek naar verhalen en statements van bewoners. Zo ontstaan haar gedichten en vlogs over Rotterdam. Haar werk is vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Arabisch en Chinees. Annes laatste bundel Big data werd in februari 2022 bekroond met de Ida Gerhardtprijs voor poëzie.

Clara Balaguer

Clara Balaguer is a cultural worker. She publishes and builds curriculums in Rotterdam as a researcher at Willem de Kooning Academy ( Social Practices) and midwife at Piet Zwart Institute (Experimental Publishing); in Amsterdam, as teacher at Sandberg Institute (Dirty Art Department); and in Utrecht, as curator of Civic Praxis at BAK, Basis voor Actuele Kunst. Through collective projects that engage with diasporas and elsewhere, she is interested in the value of the post-colonial error, collectivizing authorship, and cultural remittance (redistributing access to cultural capital). She is nominated for her constant endless inspiring critical work.