CATEGORIE 1. NATUUR, MILIEU EN WETENSCHAP

Diana Vergeer

Communicatiemanager bij FME, initiatiefnemer van Heliport Groen

Diana is een echte powerwoman. Zij heeft zich ingezet middels bewonersinitiatief om het plein midden in de wijk Heliport te vergroenen en klimaatadaptief te maken. Door haar doorzettingsvermogen en strategisch opereren heeft zij samen met gemeente Rotterdam, de wijkraad en hoogheemraadschap ervoor gezorgd dat er Europees geld beschikbaar kwam voor dit inmiddels iconisch project dat eind december is afgerond. Daarnaast heeft zij gezorgd voor Helihonk; de ontmoetingsplek en uitvalsbasis van Heliport: Zij is ook de drijvende kracht in de wijk voor vergroening – via de bewonersgroep Groene Vingers. Deze is inmiddels uitgegroeid tot een groep van zeker 30 bewoners die op vrijwillige basis de wijk schoonmaken. Mede door haar toe doen is tastbare sociale cohesie in de wijk ontstaan.

Martine Baars

Assistant Professor Educational Psychology at Erasmus Universiteit Rotterdam

Martine werkt aan de Erasmus Universiteit als onderwijspsycholoog en richt zich op het verbeteren van het leerproces van zowel kinderen als volwassen. De huidige banen en onze toekomst vereisen dat wij steeds blijven leren maar het kan lastig zijn om dit zelfstandig te doen. Zij ontwikkelde hiervoor een gratis beschikbare app – aceyourselfstudy.nl– met meerdere effectief bewezen studie-strategieën, om het leerproces beter te reguleren en ondersteunen.

Ingrid Ackermans

Sociaal ondernemer, groene urbanist en directeur van Rotterdamse Munt

Ingrid is initiator van Rotterdamse Munt, de eetbare oase middenin de stad. Samen met stadsgenoten werkt zij aan Groen voor de stad. Bij Rotterdamse Munt steken ze de handen uit de mouwen en maken ze boeiende pluktuinen waar iedereen de kracht van stadsnatuur ontdekt. Zet je zintuigen open en verwonder je over de kleuren, geuren en smaken uit alle windstreken. De stadstuinen zijn open voor iedereen. Er is een terras en een winkel. Vanuit de productieve, eetbare stadsnatuur bieden zij inspiratie – en educatieprogramma’s over natuurlijk groei en echte smaak voor stadsgenoten, scholen en voor bedrijven. Zij organiseren culinaire en culturele evenementen en workshops. Verder heeft Ingrid zich met veel toewijding en vastberadenheid ingezet om, in samenwerking van haar team en alle partners, van betekenis te zijn voor stadsgenoten en het plezier van een gezondere leefstijl onder de aandacht te brengen van publiek en beleidsmakers.

Liesbeth van Rossum

Internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stress in het Erasmus MC

Liesbeth is een zeer gedreven arts en mede-oprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Ze bekleedt diverse (inter)nationale bestuurlijke functies waaronder het voorzitterschap van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en is leider van het thema Obesitas bij de European Society of Endocrinology. Voor haar wetenschappelijke onderzoek won ze tal van (inter)nationale prijzen. Ze wordt in haar werk gestimuleerd door de mensen die ze in haar spreekkamer ziet. Om een breed publiek inzicht te geven dat langdurig afvallen aan de ene kant complexer is dan vaak wordt gedacht, maar dat er verrassende oplossingen vaak voorhanden zijn, schreef ze recent met collega Mariëtte Boon het boek ‘VET belangrijk, feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers’, dat een prijswinnende internationale bestseller is gebleken. In haar rol als bestuursvoorzitter van het PON was zij nauw betrokken bij de recente invoering van de gecombineerde leefstijlinterventies in de basiszorgverzekering en bij het Nationaal Preventie Akkoord. Inmiddels is mede dankzij Liesbeth haar stad Rotterdam door het ministerie van VWS aangewezen als koplopergemeente in de aanpak van overgewicht middels een nieuwe ketenaanpak. Ook tijdens de Corona epidemie, waarbij ze zelf ook als internist meedraait in de coronazorg in het Erasmus MC, zorgde ze ervoor dat leefstijl op het vizier bleef van de ministers en dat er campagnes over worden gemaakt voor een breed publiek om zo overgewicht tegen te gaan en het immuunsysteem en de psyche te versterken.