CATEGORIE 2. POLITIEK, MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN

Moenne G.S. van la Parra

Ervaringsdeskundige armoede, depressie en dakloosheid

Moenne is een bezige bij; met geheel haar hart gaat zij aan de slag met haar vrijwilligersactiviteiten in Bospolder/Tussendijken. Zij wordt een krachtige vrouw genoemd, een bekend gezicht in de wijk die met humor en positiviteit mensen in beweging weet te krijgen. Zij verzorgt fietslessen en de buitensport, is ambassadeur van Goed Bezig en betrokken bij de weggeefwinkel Yess. Om haar klimaatdromen kracht bij te zetten, leert zij voor zonnepaneelmonteur. Kortom: “Moenne is een manusje van alles.”

Fadua el Bouazzaoui

Oprichtster Stichting Voorlichters Gezondheid

Stichting Voorlichters Gezondheid zet zich al jaren in voor een betere gezondheid van vrouwen in Rotterdam. Naast vrouwen in het algemeen te bereiken, richt zij zich specifiek op laaggeletterde vrouwen, vrouwen uit achterstandswijken, vrouwen met een kinderwens en vrouwen met een migratieachtergrond. Door het kennisniveau van vrouwen te verhogen, probeert zij culturele taboes te doorbreken en vrouwen te empoweren. Ze leert vrouwen welke wegen zij kunnen bewandelen om de juiste zorg te krijgen, hoe zij zelfredzaam kunnen zijn en blijven en hoe zij door hun levensstijl aan te passen chronische ziekten kunnen voorkomen. Anderzijds leert zij zorgprofessionals hoe zij het best kunnen omgaan met andere culturen. Daarnaast is zij medeauteur van Het Handboek Geboortezorg bij Verschillende Culturen. Met haar passie weet zij artsen en beleidsmedewerkers aan haar zijde te krijgen voor het neerzetten van betere welzijn en gezondheidsvoorzieningen voor vrouwen.

Michèle Sparreboom

Sparringpartner en matchmaker bij Hart In De Fik: netwerk van en voor impactmakers.

Deze energieke vrouw heeft een bijzondere missie: iedereen in Nederland, privé en zakelijk, te inspireren mee te doen en samen de grote problemen van onze maatschappij, klein op te lossen. Michèle heeft een platform gecreëerd ‘Hart in de Fik’. De impactmakers van dit platvorm zijn bevlogen ervaren professionals, systeemveranderaars en pioniers. Mensen die gedreven worden een waardevol onderdeel te zijn van de oplossing voor de grote uitdagingen van onze maatschappij. Dwars door alle culturen die ons land rijk is. Op het gebied van zorg, onderwijs, ontwikkeling van steden, duurzaamheid of kansen creëren voor talentvolle mensen met een uitdaging. Haar doel met Hart In De Fik is met kennis, ervaring en praktijkverhaal zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties te inspireren én te leren om in beweging te komen en samen die transitie van de duurzame, waardevolle inclusieve maatschappij tot een doorslaand succes te maken. Herkenbaar én haalbaar voor iedereen van ‘maatpakken’, ‘naaldhakken’ en ‘trainingspakken’.

‘Je hoeft niet de hele wereld te veranderen om een wereld van verschil te maken.’

Jamila Talla

Oprichtster Stichting Voice of Afghan Women.

Ervaringsdeskundige die zich inzet voor vrouwelijke vluchtelingen. Middels het opzetten van de stichting Voice of Afghan Women, heeft zij het haar persoonlijke missie gemaakt om vrouwen kwaliteit van het leven te geven en te laten zien hoe zij economisch zelfstanding kunnen worden. Zij heeft dan ook zeer positieve invloed gehad op o.a. onderwijs aan vrouwen in Rotterdam.