Welvaartsleer

Welvaartsleer

december 23, 2018 Uncategorized 0

Afgelopen zondag viel ik bijna van mijn stoel toen ik om twaalf uur het volgende Volkskrant twitter bericht voorbij zag komen:

Het is een misverstand dat arme mensen politieke revoluties starten, schrijft Willem Melching: zij hebben daar helemaal geen tijd voor. In Opinie op Zondag bespreekt de historicus de ingrediënten van een revolutie

Ik klikte op het berichtje en toen las ik – hou je vast – het volgende:

Het is een wijdverbreid misverstand dat arme mensen politieke revoluties maken. Arme mensen hebben helemaal geen tijd om een revolutie te maken. Ze hebben het veel te druk met arm zijn. In een enkel geval willen ze nog weleens wat plunderen, maar er zijn geen voorbeelden bekend van armen die een echte politieke revolutie hebben ontketend.

Wow, ook ik moest het even opnieuw lezen en tot mijn laten indringen wat deze aan de Universiteit van Amsterdam verbonden Leidse historicus nou precies wilde zeggen. Voor mij kwam het over als een foute publiciteitsjacht van een historicus die gefascineerd lijkt te zijn door Nazi Duitsland getuigen zijn vele boeken over het Derde Rijk, Adolf Hitler, Joseph Goebels en de boeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlogen. Ik ben dan ook razend benieuwd hoe deze “welvaartsleer” deskundige bijvoorbeeld denkt over bijvoorbeeld vrouwen.

(Arme) vrouwen starten namelijk dagelijks revoluties. De suffragette’s bijvoorbeeld startte een revolutie om de armelijke omstandigheden van vrouwen in Engelse fabrieken aan de kaak te stellen en de straatarme Phoolan Devi startte als bandiet en later als politicus een revolutie om geweld tegen vrouwen aan de kaak te stellen in India. Alleen is er op dat vlak wereldwijd nog een lange weg te gaan zie ook de #metoo beweging, de vele verkrachtingen wereldwijd en de recente moorden op vrouwen dichterbij bij huis in bijvoorbeeld Rotterdam en dat allemaal omdat vrouwen over de hele wereld opstaan tegen onrecht, armoede, ongelijkheid en honger en of men het nu wil of niet dat deze strijd nu erkend en opgenomen is als een van de 17 UN Sustainable Development Goals maakt het een van de grootste revolutie ooit.

Vrouwendag Rotterdam
Erik Van Loon